Nio sommartips

Snart är sommaren här! Badsjöarna är snart uppvärmda, sommarkaféerna dukar fram och ångloken putsas. För dig som gillar att uppleva och upptäcka från cykelsadeln bjuder vi på nio sommartips:

 

.

1. Ta en badtur

Ingenting är så skönt som att slänga sig i böljan den blå efter en cykeltur en varm sommardag. Fartvinden svalkar fint när du cyklar, men när du väl är framme kommer du vilja hoppa i direkt. Kontrasterna gör livet!

Hitta badplats på kartan

 


2. Sov tryggt

Du har förmodligen cykelavstånd till något av våra cykelvänliga boenden, oavsett var du startar i länet. Där kan du tryggt låsa in cykeln, tvätta av den och få tips om leder.

Hitta cykelvänliga boenden på kartan

 


3. Prova något nytt

Oavsett om du är fullfjädrat MTB-proffs eller sällan-cyklist finns det nya upplevelser runt hörnet. Med en annan cykel kommer du att uppleva världen på ett nytt sätt. Har du inte testat MTB borde du definitivt prova på hur det känns att flyta över rötter och stenar.

Här kan du hyra cykel

 


4. Ta tåget med cykeln

Med en bra cykel kan du cykla längre än du tror, men ibland är det skönt att lifta. Det finns fyra olika tågoperatörer i länet som tar med cyklar på tåget. Du kan till och med ta med en skitig MTB-hoj på ångloket från Nora!

Här hittar du stationerna.

 


5. Upplev flytet på en teknikbana

Du som har (eller hyr) en MTB ska definitivt bege dig till någon av länets teknikbanor. Här finns kurvor, pumptracks, hopp och dropp som gör såväl stora som små cyklister tryggare och starkare i kroppen.

Här hittar du våra teknikbanor

 


6. Trampa banvall

Förr i tiden gick allt på räls. Tur det, för nu för tiden har de gamla banvallarna blivit utmärkta cykelleder. Vilsamt och spännande på samma gång. Längs flera banvallar finns en hel del rester i form av gamla stationer, perronger eller lastkajer.

Banvallen Gyttorp-Hjulsjö | Gruvrundan vid Skärgården | Tysslingen runt

 


7. Cykelorientering

På flera platser i länet ordnar föreningar cykelorientering – ett roligt sätt att uppleva ett område! Orienteringen fungerar olika på olika ställen, gemensamt för alla är att du kommer att kunna upptäcka mycket spännande på vägen.

Askersund OK | Korpen Nora

 


8. Gruvliga nöjen

Bergslagen är gruvor och järnbruk mer än någonting annat, därför får du inte missa att besöka någon av de snygga gruvmiljöer som finns i länet. Från klassiskt vackra Pershyttan till det mer brutalistiskt sköna Stripa gruva. I ett par gruvor kan du till och med ta dig ner i gruvan på guidad visning.

Pershyttan MTB | Gruvrundan vid Skärgården

 


9. Kafécykla

Sist men inte minst. I Örebro län finns många fina caféer, mathantverksbodar och glasställen. Det smakar ju sällan så gott som när man du/en har ansträngt sig. Ta sikte på ditt favoritcafé och trampa iväg! Ha en underbar sommar!

Hitta ditt nya favoritställe på kartan

 


10. Bidra med ditt tips!

Vi har medvetet lämnat det tionde tipset till dig. Vilka är dina pärlor?

Maila oss