Invigning Cykla i Tiveden & Cykla till Tiveden

Invigning: Tolv nya cykelleder i Tiveden

Tiveden har utvecklats till ett populärt turistmål för bland annat vandrare, ryttare och kanotister. Nu kommer även cyklisterna till Tivedens vidsträckta vildmark när området blir del av Bergslagen Cycling - Sveriges största och ledtätaste cykelområde.

Fruktad trakt har blivit fruktansvärt populär
De djupa skogarna i gränslandet mellan Götaland och Svealand var en gång en fruktad trakt där genomresande trodde att troll och rövare lurade bakom varje sten. Idag är det just de trollbindande trollskogarna som lockar hundratusentals turister till Tiveden varje år. Under högsäsong är infrastruktur i form av parkeringar och vägar högt belastade. Genom att utveckla cykelleder kommer besökarna att kunna upptäcka nya delar av Tiveden. 

Cykla till och i Tiveden
De nya lederna är utformade för att passa många sorters cyklister, både mountainbike och standardcykel. Grusvägar, skogsvägar och stig dominerar. Många av de stigar som nu blir cykelleder är gamla skol- eller kyrkstigar som varit igenvuxna under lång tid. Tre längre cykelleder ansluter från tågknuten Hallsberg, vilket möjliggör hållbart resande till Tiveden via de vackra landskapen runt Askersund. De nya lederna har utvecklats av Laxå kommun och Askersunds kommun och kommer att skötas av föreningen Cykla i Tiveden.

Hyr cykel, fika och bo
Cyklingen gör att besökarna kan upptäcka mer och stanna längre i Tiveden, vilket väntas leda till en mer hållbar turism med längre besök. Flera entreprenörer i området hyr ut cyklar och erbjuder så kallat cykelvänligt boende. Det finns också flera fikamöjligheter och glasstopp i anslutning till lederna.

Del av Bergslagen Cycling
De nya lederna kommer att bli en del av Bergslagen Cycling som är ett samarbete mellan föreningar och kommuner samt Region Örebro län. Nätverket knyter ihop över 150 cykelleder i Örebro län vilka totalt omfattar runt 500 mil. I år har 27 leder tillkommit i Örebro län, där Tiveden är den största samlade satsningen på nya leder.

Välkommen på invigning
Lederna kommer att invigas på den plats där de flesta leder startar vid Tivedstorp. Bandet klipps av Bo Rudolfsson Laxå kommun. Efter att bandet är klippt kommer det finnas möjlighet att hyra cykel för att testa de nya lederna. Invigningen livesänds via Bergslagen Cyclings facebooksida.

Datum: Fredagen den 18:e juni 14.00
Plats: Tivedstorp

Kontakt:
Lisa Szanto
Laxå Kommun, Cykla i Tiveden
Mobil: 0720-509167
E-post: lisa.szanto@laxa.se

Simon Tullstedt
Region Örebro län, Bergslagen Cycling
E-post: bergslagencycling@regionorebrolan.se