Prova någon av våra leisureleder i höst

Att prova någon av våra leisureleder är en perfekt aktivitet som passar både familjen och kompisgänget. Här nedan får du lite tips på boendeanläggningar som finns i anslutning till cykellederna. Vi tipsar även om några olika cykelleder som har många sevärdheter längs vägen. 

Cykeltur med boende längs vägen

Bergslagen cyclings leder går i loopar för att du enkelt ska kunna starta och sluta vid en plats, till exempel en av våra Cykelvänliga boendeanläggningar. Men om du hellre vill cykla flerdagarsturer kan du binda ihop lederna. Om du vill kan du välja att cykla genom hela Örebro län genom att kombinera lederna. 

Här får du ett tips där du startar din tur i Tiveden på anläggningen Ösjönäs, cyklar till Per-Olof gården, vidare till Lanna lodge för att sen avsluta i Nora, där det finns många olika typer av cykelvänliga boendeanläggningar att välja på. Din cykeltur genom regionen tar dig från Nationalparken Tiveden, via Närkeslättens bullerbyar, fågelsjön Tysslingen och över de blå bergen som Kilsbergen kallas i folkmun. Din resa avslutas i bergsmansbyn Pershyttan eller Trästaden Nora, där du gärna kan stanna flera nätter för att upptäcka omgivningarna.

Klicka här för att komma till kartan där du kan se alla leisureleder

Cykla runt Svansjön Tysslingen

Längd: 32 km
Svårighetsgrad: Grön
Tidsåtgång: 2-3,5 h
Höjdmeter: 40 m

Välkommen att uppleva det natursköna landskapet runt den näringsrika slättsjön Tysslingen. En klassisk och väldigt fin cykelled. I väster följer leden siluetten av Kilsbergen. Tysslingen är mest känd för de tusentals sångsvanar, som varje år rastar under några tidiga vårveckor. Men Tysslingen har ett mycket rikt fågelliv året om. Varje år ses 160-180 arter i området. Tysslingen runt är skyltat med blå dekaler. Du kan cykla i båda riktningarna. Vill du korta av turen finns parkering vid södra fågeltornet och i Rånnesta. Efter starten vid Karlslunds herrgård, följer leden först den gamla banvallen efter Svartåbanan. Järnvägen, som gick mellan Örebro och Svartå, lades ned 1985 och rälsen revs upp sex år senare. Längs vägen cyklar du bland annat förbi fågeltorn, kyrkor och gravhögar. Café Svanen i Rånnesta är ett perfekt stopp där du kan stanna för att ta en fika och titta på konst.

Ladda ner ledbeskrivning och gps-fil här

 

Cykla en historisk tur

Längd: 47 km 
Svårighetsgrad: Blå 
Tidsåtgång: 3-5 h 
Höjdmeter: 210 m

Alla cykelleder i Karlskoga startar vid Alfred Nobels torg och är märkta med blå skyltar med en cykel på. Cykelleden Hyttleden tar dig med på en historisk tur. Leden går förbi både gamla bergsmansgårdar, hyttor och gruvhål. Den går även förbi ett vackert landskap med sjöar, åkrar, ängar och förbi betande djur. Leden går också i inlandsisens spår uppe på en rullstensås som kan vara brant på vissa ställen. Lunedet blir en naturlig rastplats längs vägen. Här finns det en badplats och du kan köpa fika eller en bit mat. Sevärdheter finns i form av slussar vid Knappfors samt en 700 år gammal ek. Det var under den eken som Erik XIV:s bröder, hertigarna Johan och Karl, kom överens om att mörda sin bror. Här finns också sinnerstenshus som sommartid har lanthandel, utställningar, smedja och en kvarn. 

Längre fram finns också möjlighet att stanna vid hyttan Granbergsdal där du sommartid kan dricka kaffe i kaffestugan och är man lite äventyrlig finns möjligheten att övernatta i en hyttkammare.

I slutet av leden cyklar du förbi Björkborn där Alfred Nobels sista hem finns bevarat i Björkborns herrgård. Här kan man också se hans laboratorium, Bofors industrimuseum och Fiffiga Huset som är en experimentverkstad för barn. På väg tillbaka till centrum passerar du Karlskoga prostgård där Selma Lagerlöf bodde under sin konfirmationstid.

Ladda ner ledbeskrivning och gps-fil här

 

Upptäck häftiga gruvfält längs Åmmelången

Längd: 28 km
Svårighetsgrad: Grön
Tidsåtgång: 1,5-3 h 
Höjdmeter: 210 m

Cykla den spännande leden som går runt sjön Åmmelången. Längs vägen finns flera besöksvärda gruvor. Slingan går på både asfalt och grusväg. 
Leden går bland annat förbi Vena gruvor som är ett av de mest sevärda gruvfälten i Lerbäcks bergslag. Här har bland annat kobolt och kopparmalm brutits. Kobolt används vid porslins- och pappersindustrin för blåfärgning. Malmfyndigheterna upptäcktes på 1770-talet. Gruvdriften upphörde helt på 1880-talet. I dag kan man se ett stort antal vattenfyllda gruvhål med klart och grönskimrande vatten samt mängder av högar med gråbergsvarp.
Leden går även förbi Garpa gruva som är en järnmalmsgruva från 1100-talet. En av Sveriges mest sevärda lämningar av en järngruva från den tiden. I Garpa bröt man järnmalm redan på medeltiden. 

Tidigare var Zinkgruvan Minings anställda till stor del belgare, fransmän och sydtyskar. De förde med sig sin katolska tro och anlade en egen kyrkogård. Kyrkogården ligger längst ut på den udde som går ut i Åmmelången. 

Gör du en liten avstickare från leden kan du se flygarmonumentet som är rest till minne av Elsa Andersson, Sveriges första kvinnliga flygare. Hon omkom här vid en uppvisning i fallskärmshoppning över Alsens is år 1922.

Ladda ner ledbeskrivning och gps-fil här